Rikard Österlund

VÅTPLÅT

Detta är en praktisk introduktion till den magiska våtplåtsfotografin. För de med erfarenhet av storformatskameror och mörkrum.

Våtplåtsfotografi är ett hantverk som kräver att man skapar en emulsion, exponerar och framkallar bilden inom 15 minuter då plåten fortfarande är våt. I den här workshopen kommer vi göra våtplåtar med både glas och aluminium. All utrustning, kemi och annat material som krävs ingår i kursavgiften. Om ni har en egen storformatskamera 5×4” (9x12cm) ta med den, jag kommer ha extra plåtmagasin som ni får låna.

Vi går igenom våtplåtsvärlden; från historik, kameror, kemikalier och givetvis hur man gör bilder på både aluminium och glas. Deltagarna kommer fotografera ett flertal egna plåtar (ta gärna med er något att fotografera / stilleben, eller ordna gärna med en modell till eftermiddagen). Innan vi slutar kommer alla deltagare att lacka sina plåtar och får givetvis ta dem med sig hem. Ni får en sammanfattad bruksanvisning till processen med information om var man kan köpa kemikalier och annan utrustning.

Rikard har undervisat fotografi i många år på The University for the Creative Arts i Storbritannien och hjälper gärna med tips till hur man kommer igång med sitt egna våtplåtsfotograferande.

 

Förkunskaper: Erfarenhet av storformatsfotografering och mörkrum.

Plats: Lindövägen 72

Tid: 11-19, fredag 20 okt

Antal deltagare: Max 4

Pris: 2100 SEK (ink moms)

I priset ingår en lördag-söndagbiljett till SPEGLAs övriga program.