Maja Kristin Nylander

Maja Kristin Nylander född 1979 är verksam som fotograf och bildkonstnär i Göteborg. På Spegla visar hon bilder ur en serie fotografier som bottnar i personliga erfarenheter av närvaro och frånvaro. Det är en del av ett pågående självbiografiskt gestaltande arbete, där Nylander utforskar saknadens estetik i drömska och målande bilder av melankoliska inre och yttre landskap. Genom fragmentariska fiktioner undersöker Nylander relationerna mellan det mytologiska och det värdsliga, mellan kollektiva och privata minnen.

Bilderna är omsorgsfullt iscensatta och arrangerade. Minnen, symboler och kroppar samspelar i associativa scenerier där yttre och inre världar möts. Slutna ögon, liksom ensamma gestalter som söker eller undviker betraktarens blick, i ett slags blickarnas växelspel mellan fotograf, modell och betraktare.

Maja Kristin Nylander är född 1979. Hon tog sin examen i fotografi vid Napier University i Edinburgh 2002 och har sedan dess haft ett stort antal utställningar på bland annat Black Door Gallery, Arbetets Museum, Bohusläns Museum och Eduard Planting Amsterdam samt tilldelats flera stipendier för sitt arbete. 2014 utsågs utställningen Vi är romer på Göteborgs stadsmuseum med Maja Kristin Nylanders fotografier till årets utställning av Sveriges museer.

Titel på bild: Sömnlös liksom havet

Foto på Maja Kristin Nylander: Självporträtt