side-area-logo
Förra årets deltagare (2016)
Image
Rikard Österlund
Rikard Österlund arbetar som frilansfotograf i London, som har varit hans hemstad i 15 år. Där skapar han bilder åt kunder som t ex Q Magazine och Discovery Channel. Vid sidan om de kommersiella uppdragen arbetar han med flera intressanta, personliga projekt och en längtan tillbaka till det fotografiska hantverket ledde honom till den 150 år gamla våtplåtsprocessen.
Foto: självporträtt
Image
Cecilia Ömalm
Konstnär som började med fotografi och är delvis åter i den fotografiska sfären. Med uppdrag som utsmyckning av Stenbecks Torg, Kista; skulpturen Tereuma, Vallentuna, Astrophyton Darwinium på Riche, Stockholm och ett flertal uppmärksammade ljusverk har hon åter landat i det fotografiska uttrycket.
Under SPEGLA-dagaran kommer hon att skapa ett unikt fotografiskt verk, en Cyanotypi. Det är en utveckling, fortsättning på ”Sea of Tranquility” som skapas av solens strålar och uv-ljus. Verket kommer att auktioneras ut på SPEGLAS avslutning på söndageftermiddag.
Foto: Eva Lindblad, 1001bild.se
Image
SFF – Ann-Katrine Almqvist
SFF – Svenska Fotografers förbund kommer att vara på plats under SPEGLA och informera om sitt viktiga arbete för oss fotografer. Avtalsfrågor, juridiska frågor, prisfrågor mm om du är med i SFF kan du få hjälp med detta. Har du funderingar på SFF så passa på att prata med ordförande Ann-Katrine Almqvist som är på plats.
På lördag, 15/10 presenterar SFF sin rapport ”Det nya medielandskapet” – en rapport som är aktuell för alla oss fotografer.
Foto: Knut Koivisto
Image
Mustapha Azab
Syriansk fotograf, verksam i Dubai. Jobbar för tidningar som Al Bayan och har bl a vunnit flera priser i Fujairah Culture and Media Authority´s tävlingar.
Journalistyrket har för hans kollegor inom media förändrats på så sätt att man numera har ett specialområde som man bevakar. Med glimten i ögat visar han på det i sina porträtt av kända journalister från mellanöstern.
Image
Tomas Gunnarsson
Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen, bloggar och föreläser om genustänk i bilder och normkritisk bildanalys. I sin föreläsning kommer hen att prata om hur könsstereotyper i media, reklam och konst begränsar och blockerar vår fantasi om vilka vi kan vara.
Foto: Emma Svensson
Image
Mirna Shbaro
Fotograf och framför allt filmare, född i Beirut, Libanon med examen från Communication Arts, Lebanese American University i Beirut. Började inom produktionsområdet 2003 och har på senare år gjort ett antal intressanta och fina filmporträtt av fotografer.
Gör produktioner för bland annat Al Arabiya News Channel, Al Jazeera och Al Jazeera Documentary.
Mirna gör dokumentärfilmer om krigsfotografer – War Photographers. Under SPEGLA visar hon filmerna om den grekiska fotografen Lefteris Pitarakis och den syrianska fotografen Ammar Abd Rabbo. Filmerna visas på Galleri Kameleont.
Image
Felicia Margineanu
Felicia Margineanu är en av Sveriges främsta unga sociala entreprenörer och driver fotoverksamheten OhSnap! Sweden, en normkritisk fotoverksamhet för unga kvinnor. OhSnap! Sweden uppmuntar och utbildar unga att arbeta med kameran för att påverka vårt samhälle.
Foto: Ellinor Koda
Image
Peter Ericsson
Peter Ericsson är fotograf i Norrköping med uppdrag och uppdragsgivare runt om hela Sverige. Uppdragen varierar med allt från reportagebilder till månadsmagasin, produkt/reklambilder och studiobilder. Peter är kameratokig i ordets mest positiva bemärkelse vilket han har stor användning av eftersom han även jobbar som utbildningskonsult åt Nikon Nordic med hela världen som arbetsfält.
Foto: självporträtt
Image
Alison De Mars
Kanske är det Alison De Mars flamländska och finska rötter som har format hennes förmåga att se det vackra och måleriska i det hon skildrar, men också att beröra mörkret. Med sina fotografier vill hon visa såväl människor som platser i ett nytt ljus – eller snarare, dunkel.
Foto: Daniel Kwon
Image
Gunilla Lundström
Gunilla Lundström har en gedigen erfarenhet både som reportage - och porträttfotograf. Hon har jobbat för bl a tidningen Vi, och nu jobbar hon framför allt med att hjälpa företag med storytelling med hjälp av bilder för att stärka företagets varumärke. Gunillas bilder är fyllda av närvaro och själ, och trots, eller på grund av, den vardagliga situationen hon ofta dokumenterar lämnar de ingen oberörd.
Foto: Ingalill Ivarsson
Image
Pelle Wichmann
Pelle Wichmann började sin fotografiska yrkesbana på 70-talet och har sedan dess fotograferat åt både kommuner, statliga verk och reklambyråer. Under senare år har filmning tagit ett allt större utrymme både på det yrkesmässiga- och konstnärliga planet.
Foto: Pelle Wichmann
Image
Samuel Westergren
Samuel Westergren har alltid flera fotoprojekt igång inom olika områden. Konsertfoto, bröllop och musikinstrument i naturen för att nämna några. Just nu följer han med filmkollektivet Crazy Pictures från Norrköping under deras inspelning av långfilmen ”Den blomstertid nu kommer”.
I CNEMA´s foaje kommer Behind The Scene-bilder att visas från filminspleningen – de flesta av dem aldrig visade tidigare.
Samuel och representant från Crazy Pictures kommer att finnas på plats på lördagseftermiddagen – för exakt tid se programmet.
Foto: Lovisa Göransson
Image
Johan Bergmark
Johan Bergmark är en tinnitusskadad rock´n roll-fotograf med förkärlek för människor. Under åren har hans möten med olika kulturpersonligheter vuxit till en imponerande samling, och inte nog med det – han har dessutom lyckats fånga dessa människor på ett fantastiskt sätt. Snabba möten, i omöjliga miljöer – och ändå dessa personliga, utrycksfulla porträtt!
Foto: Aron Mattsson
Image
Beata Rydén
Tillsammans med Viktoria Söderström arbetar Beata Rydén bl a som lärare på Moderskeppet. Där inspirerar hon eleverna att använda sin fantasi för att skapa magiska världar. I sitt eget bildskapande använder hon sig mycket av sig själv som model och bygger fantastiska bilder med hjälp av photoshop.
Foto: Självporträtt
Image
Patrik Svedberg
Patrik Svedberg är reklamfotografen i Huskvarna som började fota ett träd vid Vätterns strand på väg till och från studion. Ett år senare skapade han ett eget Instagramkonto - @thebroccolitree - och idag har det cirka 27000 följare runt om i världen och trädet har ställts ut ett flertal gånger. Om detta, resan dit och Instagrams betydelse för sitt första egna projekt berättar Patrik.
Image
Lu Kowski
Lu Kowski utmanar betraktaren med sina suggestiva, kontrastrika bilder. Svart står mot vitt i ett bildspråk som väcker frågor snarare än ger svar. Det analoga arbetssättet tar tid men ger utrymme för bilderna att ta sin form utifrån en inre värld.
Foto: Cato Lein
Image
Bo Bergström
Bo Bergström är föreläsare, utbildare, författare och creative director, med ett förflutet i reklambranschen. Bergström är djupt involverad i fotografernas yrkessituation och klargör att utbildning och skicklighet i bildkommunikation skiljer den framgångsrika från den mindre framgångsrika.
Foto: Jan Bengtsson
Image
Victoria Söderström
Hennes bildspråk är tidlöst, mystiskt och konceptuellt, och hon vill med sina fantasifulla bilder berätta en historia snarare än att fånga ett ögonblick. Hon arbetar tillsammans med Beata Rydén som lärare på Moderskeppet, framför allt i kurser om iscensatta självporträtt.
Image
Ernst Henry
Ernst Henry bestämde sig för att styra över ljuset istället för att anpassa sig efter förutsättningarna. Inte nog med det - han visade sig vara en väldigt inspirerande pedagog som under det senaste åren utbildat många fotografer i ljussättningens ädla konst.
Foto: Gordon Andersson
Image
Daniel Björkert
I Daniel Björkerts fotografier reduceras och abstraheras detaljer så betraktaren själv bjuds in att lägga till och tolka innehållet. Han arbetar med enkla analoga kameror och tekniker från fotografiets barndom och låter bildernas skevhet och brister bli en del av det konstnärliga uttrycket.
Foto: Självporträtt
Image
Peter Holgersson
För tre år sedan vann Peter Holgersson klassen ’Sports Feature Stories’ i WORLD PRESS PHOTO och det följdes av många fina utmärkelser. Peter jobbar som frilansfotograf med ett stort intresse för det dokumentära repotaget. Han fotograferar även mycket sport och porträtt.
Foto: Josefine Loftenius
Image
Catharina Ekdahl
Chatarina Ekdahl, ett känt namn för många fotografer genom sitt tidigare arbete som jurist på Svenska Fotografers Förbund. Numera arbetar hon på DIGISAM – fortfarande med juridiska frågor kring bild och upphovsrätt och är djupt engagerad i frågor kring rättigheter kring fotografi.
Foto: Johan Westin
Image
CFF – Gunilla Muhr
Centrum för fotografi, CFF, är en rikstäckande intresse- och medlemsförening för fotografer och övriga yrkesgrupper verksamma med fotografi. Gunilla Muhr är verksamhetschef och curator på CFF och har en bred inblick i fotografens roll både som yrkesutövande fotograf och som projekt- och utställningsinriktad fotograf.
Image
Knut Koivisto
Knut Koivisto är porträttfotografen som kan locka fram stjärnstatus hos kända eller okända människor. Med en avskalad närvaro som ger betraktaren en direkt kontakt blir enkelheten styrkan i hans oftast svartvita porträtt.
Han är dessutom en stor inspiratör vad det gäller porträttfotografering.
Foto: Mia Galde
Image
Martin Sundberg
Den bläddrade bilden. Om fotografi i artists’ books.
Martin Sundberg, Fil dr, är intendent för samlingen vid Norrköpings Konstmuseum och konsthistoriker med inriktning mot bildteori.

Sedan konstformen artists’ books etablerade sig i början av 1960-talet har fotografiet spelat en framträdande roll. Tanken är att belysa olika förhållningssätt hur den fotografiska bilden bidrar till boken som konstform. Hur har det sett ur ett historiskt perspektiv och hur kommer sig det uppsving man kan se idag? Skiljer sig användningen av fotografiet mellan en traditionell fotobok och en konstnärsbok?

Martin Sundberg, Fil dr, är intendent för samlingen vid Norrköpings Konstmuseum och konsthistoriker med inriktning mot bildteori.
Foto: Brita Nordholm

Image
Mapplethorpe – Look at the Pictures
Under SPEGLA-dagarna kommer CNEMA bl a att visa ”Mapplethorpe - Look at the Pictures”.